Yrittäjän päivä 2024

Sami N., yrittäjyys
Back

Yrittäjän päivä oli ja meni, mielenkiintoisia kirjoituksia ja lukematon määrä sähköpostispämmiä kauppakamareista eläkeyhtiöihin, ainakin näin yrittäjän kokemana. Itse unohdin juhlia, paitsi että ensimmäinen tilinpäätös on nyt hyväksytty ja palkitsin itseni niillä pahamaineisilla kevyesti verotetuilla osingoilla. 💰

Yrittämisen haasteet ja mahdollisuudet

Yksi teema, joka korostuu, ainakin LinkedInissä ja ehkäpä vahvistusharhalla ryyditettynä, on kuinka Suomessa yrittäminen on rankkaa, yhteiskunta halveksii ja verottaja vie viimeisetkin roposet.

Oma kokemukseni on täysin päinvastainen:

Osakeyhtiön voi perustaa ilman pääomaa ja valtio tukee henkilökohtaisesti starttirahalla; kuin opettelisi ajamaan kolmipyöräisellä vanhemman tukiessa apukahvasta. Puhumattakaan verottajan, uusyrityskeskusten ja muiden toimijoiden jopa paikoittain uuvuttavasta määrästä palveluita ja materiaalia. Kokeilepa jäädä työttömäksi ja ehdota työkkärille, että "Mulla ois tässä tämmönen idea, antakaa mulle rahaa 6kk ja katotaan sitten miten kävi" ja työkkäri vastaa "Okei, sano vaan jos tarttet sitten toisetkin 6kk!"

Yhteiskunnan suhtautuminen

Yhteiskunta on mielestäni ollut neutraali. Ei kukaan tule kotiin kehumaan, että oletpa hieno ja yritteliäs, mutta ei siellä palkkatöissäkään odoteta, että olisi päivittäinen fanfaari sen kunniaksi, että muistaa huolehtia omasta toimeentulostaan. Tämä toistuva "ne vaan odottaa että epäonnistun ja ilkkuu!" tuntuu olevan jonkinlainen yrittäjän voimattomuusfantasia. Kannattaa ottaa tauko iltapäivälehtien klikkiotsikoista ja pöyristyä vähän vähemmän mielikuvien pohjalta. Elämä on huomattavasti helpompaa ja hengittäminenkin onnistuu ilman virallisia ohjeita.

Verotus

Verot. Siinä se ikuisuusaihe. Kuka tienasi mitä ja kenellä on viimeisimpänä isolta konsulttiyhtiöltä ostettuna holdingyhtiötemppu pakettihintaan. Listaamattoman osakeyhtiön omistajana oma kokemukseni on se, että verojen "optimointi" ei ole koskaan ollut näin helppoa. Yrittäjänä kuka tahansa peruskoulumatikalla voi varmistaa, että ansiot 200k€/v hujakoille verotetaan kohtuullisella noin 28% tuloverotuksella. Toki vaatii vähän suunnitelmallisuutta ja pitkäjänteisyyttä. :) Voin luvata, että näillä numeroilla ei kyllä kannata palkansaajan kanssa väittelemään paikallisessa baariparlamentissa.

Yrittämisen arki

Yrittäminen on silti rankkaa puuhaa ja niitä pitkiäkin päiviä löytyy, mutta kyllä siitä mielestäni täällä myös palkitaan ja lomatkin voi pitää, kun osaa sudenpentujen käsikirjasta tutun budjetoinnin maagisen taidon.

Loppusanat

Kirjoitukseni on kuitenkin tarkoitus keskittyä positiiviseen, joten: Suomi on mielestäni loistava maa yrittää. Toivottavasti saan jatkossakin maksaa veroni tänne ja niitä käytettäisiin tasaisemmin muihinkin kuin meihin yrittäjiin. En kaipaa veroalennuksia ja loputtomia innovaatioseteleitä (vaikka niitäkin tarvitaan, kunhan ne kohdistuisivat tehokkaasti oikeaan kasvutoimintaan eikä raviratoihin ja risteilijöihin) vaan pohjoismaista sivistys- ja hyvinvointiyhteiskuntaa sekä tasavertaisempaa verotusta. 😊

© Sami Nurmivaara.RSS